Funkcje
Sigma: Czy jak udowadniamy roznowartosc funkcji za pomocą implikacji f(X1)=f(X2)⇒x1=X2
To jeśli f(x)=√x
To jak dojdziemy do postaci √x1=√x2 (to wyszło z poprzednika implikacji)
To możemy to podnieść do kwadratu
(Nie wiemy przecież czy liczby pod pierwiastkami są równe)
3 mar 20:22
Sigma: *roznowartosciowosc
3 mar 20:23
chichi:
a przenieś
√x2 na lewo i pomnóż stronami przez (
√x1 +
√x2)
3 mar 20:31
Sigma: Oo super pomysł a można podnieść bezpośrednio do kwadratu (jak w pytaniu)
3 mar 20:47
chichi:
tak, obie strony równania są nieujemne. mam nadzieję, że przeto wyznaczyłeś dziedzinę funkcji f
tj. D
f = [0,+
∞) i założyłeś iż x
1,x
2 ∊ D
f
3 mar 20:57
Sigma: Tak dzięki ale na pewno nie korzystamy udowadniajac że te pierwiastki są równe z tego co mamy
udowodnić czyli że X1=x2
3 mar 21:43
Sigma: ?
3 mar 21:43
Sigma:
3 mar 21:43
chichi:
no nie, bo ty nie piszesz wprost, że z równości
√x1 =
√x2, wynika iż x
1 = x
2, bo wtedy
byś wprost korzystał z różnowartościowości pierwiastka, którą udowadniasz.
Ty podnosisz stronami do kwadratu
3 mar 22:08
Sigma: Dziękuję
3 mar 22:28