Ostrosłup
Podstawy Geometrii:

Krawędż boczna ostrosłupa czworokątnego prawidłowego o długości 6 cm jest nachylona do
wysokości ostrosłupa pod kątem 60
o.
Mam obliczyć jego objętośc . Potrzebuje do tego obliczyć długoścć podstawy
Rozpatruje trójkąt prostokątny SOC o kątach 30
o 60
o 90
o
Z własności tego trójkąta
d=2*3
√3=6
√3
a
√2=6
√3
Dobrze to jest?
3 mar 17:52
Jolanta: Dobrze ale nie potrzebujesz długości podstawy
| | d2 | |
Pp= |
| . Wzór na pole rombu |
| | 2 | |
3 mar 18:27
Iryt:
To wzór na pole kwadratu.
W rombie o ostrym kącie przekątne nie są równe.
3 mar 19:57
Podstawy Geometrii:
dziękuje

Nie pomyślałem o tym wzorze
3 mar 20:06
Jolanta: Wiem o tym Skrót myślowy bo musiałam przerwać .Uczniowie nie zawsze pamiętają,że mogą
korzystać
ze wzoru na pole rombu Przekatne e*f zastępujemy d*d
3 mar 20:11
Iryt:
No i w porządku. Dobrze 17: 52.
3 mar 20:28
palacz:
3 mar 20:54