ptoszę o rozwiązanie
Ania: Wykaż, że jeżeli liczby dodatnie a i b spełniają warunek
a2 + 2b3a = 3b2
to spełniają też równość a + 2b2a = 3b
3 mar 16:18
b: Z pierwszego równania mamy:
a3 + 2b3 = 3ab2
a3 − b3 = 3ab2 − 3b3
(a−b)(a2 + ab + b2) = 3b2(a−b)
Więc albo a = b albo
a2 + ab + b2 = 3b2
(a−b)(a+ 2b) = 0
Stąd znowu a = b lub a = −2b co jest sprzeczne z tym, że liczby mają być dodatnie.
Czyli a = b ⇒ L = a + 2a = 3a = 3b = P
Czyli liczby spełniają drugą równość.
Co więcej istnieje związek między nimi: Są sobie równe.
P.S. Dla łatwiejszego zauważenia rozkładu można położyć a = bu gdzie u > 0
3 mar 20:29
Ania: dziękuję bardzo
3 mar 20:55