Przekątna trapezu
Martyna: Boki czworokąta mają długość AB=4, BC=√7, CD=9, DA=6√3. Przekątna AC=3√3. Oblicz
przekątną BD
1 mar 21:47
Bart:
A gdzie Twój wkład? Może chociaż rysunek wykonasz. Liczysz na gotowca?
1 mar 22:15
Bart:
Znasz twierdzenie Ptolemeusza?
1 mar 22:17
Martyna: Nie liczę na gotowca lecz na wskazówkę a Twoja podpowiedź właśnie rozwiązała problem.
Bardzo Ci dziękuję i pozdrawiam.
1 mar 22:29
Mei Lin:

AB=a
BC=b
CD=c
DA=d
AC=e przekątna
BD=f przekatna
W trapezie zachodzi taki związek
e
2+f
2=b
2+d
2+2*a*c
Ma taki w tablicach matematycznych
Może któs byłby skłonny go wyprowadzić .
Dziękuje
1 mar 22:32
ite:

Należy zapisać twierdzenie cosinusów dla ΔABC,
zapisać twierdzenie cosinusów dla ΔABD,
dodać je stronami, wtedy po lewej stronie równania będziesz już mieć e
2+f
2.
Potem trzeba 2a wyłączyć przed nawias i zauważyć, że c jest sumą trzech odcinków DF, FE i EC.
Spróbuj zapisać ten dowód.
1 mar 23:21
Mei Lin:
ite pózniej sie tym zajme
2 mar 10:17
Mei Lin:
W trójkącie ABC
e2=a2+b2−2*a*b*cosB
W trójkącie ABd
f2=a2+d2−2a*d*cosA
Co wstawic za cosB i cosA?
dzięki
2 mar 14:45
Iryt:

AB=4, BC=√7, CD=9, DA=6√3. Przekątna AC=3√3
1)ΔABC:
(
√7)
2=4
2+(3
√3)
2−2*4*3
√3 cos α
7=16+27−24
√3 cos α
2)
ΔCAD:
81=27+36*3−2*3
√3*6
√3cos β
81=27+36*3−36*3 cosβ
3)
α+β=90
o
d
2=16+108
Sprawdzaj rachunki
2 mar 15:47
Mei Lin:
Dziękuje Ci

Pozdrawiam
A jesli chodzi o wpis z 14 : 45?
2 mar 15:50