Kula
john: Półkole ma pole równe P. Oblicz pole powierzchni całkowitej bryły, powstałej w wyniku obrotu
tego półkola wokół jego osi symetrii.
1 mar 10:00
Jolanta: Jeżeli obrócisz wokół osi koło to otrzymasz kule o (sferze) polu 4πr2
Skoro obracasz półkole wokół osi symetri otrzymasz połowę kuli
Pc będzie równe 12*4πr2+ pole koła πr2
Pc=4*12πr2+πr2
Półkole ma pole P= 12πr2 πr2=2P
Pc=4*P+2P
1 mar 10:46
Jolanta: Pc=6P
1 mar 10:49
Jolanta: Pc=6P
1 mar 10:49
john: Faktycznie, dziękuję, zapomniałem o podstawie.
1 mar 10:54
Jolanta:
1 mar 10:57
Jolanta:
1 mar 10:57