Wykres ciągu an
Antek: Wykres ciagu an jest zawarty w f(x)=x2+px+q oraz a6=3 a a7=10. Czy ciąg jest monotoniczny?
28 lut 19:08
chichi:
zależy czy po cichu nie zakładamy, że n ↦ x.
28 lut 19:43
Antek: Nie rozumiem tego zadania niestety
28 lut 19:57
chichi:
chodzi o to, że czy warunkowi a
6 = 3 odpowiada f(6) = 3, jeśli to miał na myśli autor zadania,
to masz do rozwiązania układ f(6) = 3 ∧ f(7) = 10, bo oczywiście jest to tylko jedna z
interpretacji tego niejasnego polecenia. ten układ da ci parę rozw. (p,q), no i wystarczy
sprawdzić, monotoniczność na koniec.
jeśli pierwszy wyraz znajdzie się w prawej gałęzi paraboli, to ciąg będzie rosnący czyli
monotoniczny
28 lut 20:01
Antek : Tego niestety nie wiem czy to miał autor na myśli 🤔
28 lut 20:04
chichi:
to spróbuj rozwiązać w zaproponowany przeze mnie sposób i daj znać co wyszło
28 lut 20:18
Antek : Chętnie ale za nic nie wiem jak to zrobić i dlatego padło to pytanie
28 lut 20:25
wredulus_inno_komputerowy:
dlaczego padło to pytanie ... bo gdyby tak nie było (że x = n) to nie byłoby możliwości na
jednoznaczne określenie wzoru funkcji f(x) = x2 + px + q
jeżeli założymy, że x=n ... czyli a6 = 3 oznacza to samo co f(6) = 3
to tworzysz układ równań:
f(6) = 3
f(7) = 10
w którym masz dwie niewiadome (p i q) ... rozwiązujesz układ ... masz funkcję f(x)
i możesz sprawdzić czy xwierzchołka ≤ 1 (tak aby f(x) była funkcją rosnącą dla x ∊ (1,+∞) )
28 lut 20:31
Tosia:
an=n2+pn+q
3=62+6p+q i 10=72+7p+q
...........
p=−6 i q= 3
an=n2−6n+3
28 lut 20:32