matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
Ekstremum warunkowe
opw:
Witam, mam do policzenia zadanie ekstremów warunkowe funkcji dwóch zmiennych: f(x,y)=xy x+y=50 Dziękuje za ewentualną pomoc.
27 lut 16:41
.:
y = 50−x Wiec mamy f(x) = x*(50−x)
27 lut 18:33