Logarytmy
Hubert888: Dla jakich wartości parametru m wyrażenie ma sens liczbowy dla każdej liczby rzeczywistej?
log0,5|mx2 + 2√2x + m + 1|
Według odpowiedzi jest rozpatrywany warunek:
|mx2 + 2√2x + m + 1|>0
A dlaczego by nie wystarczyło
|mx2 + 2√2x + m + 1|≠0
Skoro wartość bezwzględa nigdy nie będzie mniejsza od zera
27 lut 04:37
Mei Lin:
Z definicji logarytmu masz ze liczba logarytmowana >0
27 lut 11:42
Hubert888: Dalej nie dokońca rozumiem, bo przecież jeśli dka wartości bezględnej wykluczylibyśmy wartość
zero
To zawsze bedzie >0
27 lut 19:09
Aruseq: |a|>0 ⇔ a≠0 ⇔ |a|≠0 − to równoważne warunki
27 lut 19:25
.:
Hubert.
Z logicznego punktu widzenia oba zapisy są równoznaczne i oczywiście można by było zapisać ≠0
Dlaczego nie zapisano... jednym z powodów jest konsekwencja, innym jest nie wprowadzanie
niepotrzebnych wątpliwości u ucznia (dlaczego w tym przypadku jest ≠0 a przecież w innych
przypadkach dajemy >0)
27 lut 21:23
Hubert888: Dziękuje za wyjaśnienie
27 lut 21:50
Iryt:

y=|mx
2 + 2√2x + m + 1|
1) Musisz rozważyć dwa przypadki dla funkcji kwadratowej.
m>0 i Δ<0 (zielony wykres)
lub
m<0 i Δ<0 ( pomarańczowy wykres, po obłożeniu wartością bezwzględną różowy wykres.)
2)
| | √2 | |
dla m=0 z dziedziny "wypada" x=− |
| więc nie spełnia warunków zadania. |
| | 4 | |
Jeśli przy niewiadomej x byłby wsp. zależny od m to należałoby taką sytuację rozważyć.
27 lut 22:13