Zadanie z prawdopodobieństwa
Stanislaw: Cyfry 0,3,4,6,9 ustawiamy w sposób losowy. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że otrzymamy:
a) liczbę pięciocyfrową mniejszą od 65432
b) liczbę pięciocyfrową podzielną przez 4
26 lut 17:04
Władysław:
|Ω|=5!=120
a) A−− otrzymano liczbę pięciocyfrową <65432
A' −− otrzymano liczbę pięciocyfrową >65432 oraz różną od (03469, 04639...
69 xyz 3! = 6
9 xyzv 4!=24
0xyzv 4!=24
|A'| = 54
P(A)= 1−P(A')= ......... =11/20
b) B−− pięciocyfrowa podzielna przez 4 ( dwie ostatnie cyfry tworzą liczbę podzielną przez 4
xyz04 3!=6
xyz40 3!=6
xyz60 3!=6
xyzv36 2*2!= 4 ( na pierwszym miejscu bez 0
xyzv96 2*2!= 4
xyzv64 2*2!=4
|B|= 30
P(B)= ...=1/4
26 lut 19:53
chichi:
co to jest za postać liczby 0xyzv?
26 lut 22:11
Władysław:
03694
04963
26 lut 22:58
chichi:
no, a 0000000005 to liczba 10 cyfrowa
26 lut 23:02
Władysław:
0□□□□
tak lepiej ? czy też Ci nie pasuje ?
26 lut 23:02
Władysław:
03469 , 04639,...
To właśnie nie jest pięciocyfrowa
ale powstaje z permutacji 0,3,4,6,9
i dlatego je odrzucam
26 lut 23:04
Władysław :
I co?
26 lut 23:22
chichi:
sama sobie przeczysz...
27 lut 00:08
chichi:
z dowolnej permutacji tego zbioru otrzymujemy liczbę pięciocyfrową lub czterocyfrową, koniec
kropka.
27 lut 00:09