matematykaszkolna.pl
Przekrój sześcianu Mei Lin: rysunek Sześcian przecięto płaszczyzna przechodząca przez wierzchołki B1 i D oraz środki krawędzi AB i c1D1. Ustalic jakiego rodzaju czworokąt otrzymano w przekroju sześcianu
25 lut 21:29
.: 1. Zauważasz że wszystkie boki są równe (Pitagoras podpowiada nawet długość), 2. Wiesz ze boki są parami równoległe (dlaczego?). 3. Wystarczy sprawdzić czy jeden z kątów będzie prosty (kwadrat) czy też nie (romb) Proponuję wykorzystać przekatna DB1 i sprawdzić czy tw. Pitagorasa zajdzie.
25 lut 21:35
.: Alternatywnie w 3 możesz obliczyć |DB1| oraz |KL| i sprawdzić czy są równe.
25 lut 21:37
Mei Lin: rysunek Sześcian ten przecięto płaszczyzna DMB1N Odcinki AN i C1M stanowią trzecią część krawędzi sześcianu Ustalić jakim czworokątem jest przekrój DMC1N
25 lut 21:42
Mei Lin: Do pierwszego Sa parami równoległe bo leżą na płaszczyznach równoległych .
25 lut 21:46
Mei Lin: W pierwszym będzie romb W drugim równoległobok
25 lut 21:50
Mei Lin: Do tego ćwiczenia mam jeszcze takie zapytanie Jak należy przeciąć sześcian płaszczyzną by w przekroju otrzymać a) kwadrat Np płaszczyzną równoległą do podstawy b) prostokąt To wtedy płaszczyzną przekątną c) trapez Może jakas podpowiedz tutaj
25 lut 21:55
ite: Jak należy przeciąć sześcian płaszczyzną by w przekroju otrzymać? a) kwadrat płaszczyzną równoległą do dowolnej ze ścian sześcianu b) prostokąt tak jak poprzednio (równoległą) lub płaszczyzną prostopadłą do dowolnej ze ścian sześcianu Już widzę, że nie są to pełne odpowiedzi. Spróbuj dodać kolejne przypadki.
26 lut 11:20
Mei Lin: ite emotka Postaram się to zrobić póżniej
26 lut 13:48
Mei Lin: rysunek Jeszcze prostokąt Przecięcie płaszczyzną BC1D1A Płaszczyzna A1,DC B1 Płaszczyzny przekątne ACC1A1 i DBB1D1.
26 lut 14:32
Mei Lin: Czy to bedzie dobrze? A jeśli chodzi o ten trapez?
26 lut 14:45
ite: rysunek Te prostokąty z 14:32 zostały już uwzględnione w odpowiedzi z 11:20. Płaszczyzny, które wymieniłeś spełniają warunek prostopadłości do którejś ze ścian sześcianu. Ja jeszcze widzę kwadraty, które powstają z przecięcia sześcianu płaszczyznami nierównoległymi do żadnej ze ścian, ale odcinającymi na ścianie (tak jak na rysunku) odcinek o długości krawędzi sześcianu. I teraz zastanawiam się, czy istnieją jeszcze jakieś inne kwadraty.
26 lut 14:54
ite: A w tym podręczniku jak jest definicja trapezu? Prostokąt jest wg niej trapezem?
26 lut 15:00
Mei Lin: Trapez jest w 1 części tego podręcznika . Określenie: Trapezem nazywamy taki czworokąt ,który ma tylko jedną parę boków równoległych
26 lut 15:11
Mei Lin: A jeśli chodzi o trapez?
27 lut 23:37
Jolanta: Co to za podręcznik? Trapez to czworokąt,który ma co najmniej jedną parę boków równoległych Trapezami sa prostokąty,rownolegloboki
28 lut 00:35
.: Z komórki pisze więc rysować nie bede Natomiast jeśli miałby to być trapez NIE BĘDĄCY prostokątem lub rownoleglobokiem (czyli także nie kwadrat i romb) to Spójrz na rysunek z 14.54 teraz 'przesun' górny bok w stronę wierzchołka lub w stronę przekątnej górnej ściany. I już masz trapez równoramienny. Uwaga − − − nie możesz przekroczyć poza przekatna, bo wtedy przekrój nam przechodzi w sześciokąt.
28 lut 08:10
Mei Lin: Jolu Geometria dla samouków .Cz1 Planimetria Jest to okreslenie Teraz korzystam z części 2 Stereometria Dzięki wredulus
28 lut 09:56
.: A co do kwadratu i prostokąta to bym jednak szedł w 'płaszczyzna prostopadła do jednej że scian' ten warunek załatwia nam zostało będziemy mieli cztery katy proste oraz parami równe boki (czyli na pewno mamy prostokąt) i raczej wyczerpuje wszystkie możliwości. Co do tego aby na pewno był kwadrat, to poza sprawdzeniem boków, nie widzę sposobu.
28 lut 12:29
ite: wredulusie płaszczyzny, o których piszesz 12:29 raczej nie wyczerpują wszystkich możliwości. Nie uwzględniają tych kwadratów "objeżdżających po krawędziach" sześcian, które próbowałam opisać 14:54.
6 mar 23:28
Mei Lin: https://zapodaj.net/plik-yEaspmuO7K Skan z ksiązki gdzie o to pytają .Może to nie aż tak trudne
6 mar 23:49
ite: wredulusie juz widzę na rysunku z 14:54 prostopadłość nawet do dwóch ścian emotka i bład w tym, co napisałam o 23:28
7 mar 07:51
ite: Mei Lin polecenie 3 na tym skanie rozumiem tak, że trzeba podać przykładowe przecięcie spełniające podane warunki. Ale znalezienie wszystkich możliwych rozwiązań jest ciekawsze.
7 mar 07:59
wredulus_pospolitus: @ite emotka szczerze −−− pisząc 12:29 patrzyłem przede wszystkim na Twój rysunek z 14:54 więc się mocno zdziwiłem jak napisałeś, że tego nie obejmuje
7 mar 10:41
ite: mylić się jest rzeczą ludzką (i częstą : )
7 mar 10:52
wredulus_pospolitus: ale jak patrzę na to co napisałem odnośnie trapezu −−− to też źle napisałem ... w sensie niekoniecznie będzie trapez równoramienny (on będzie tylko jeżeli kwadrat z 14:54 był równoległy do przekątnej podstawy)
7 mar 11:00