hejka kilka pytan o zadanie z monotonicznosc i ekstrema funkcji
kasia :)): hejka kilka pytan o zadanie z monotonicznosc i ekstrema funkcji
f(x)=lnx/2√x
dziedzina to <0,+∞) czy dobrze?
pochodna f '(x)=2−lnx/4x√x
2−lnx/4x√x=0
x=e2
czyli ekstremum to tylko maksimum w x=e2
a przedzialy monotonicznosci to
f(x)<0 (e2,+∞)
f(x)>0 <0,e2)
prosze o ewetualna poprawe bledow dziekujeee
25 lut 13:54
Janek191:
| | ln x | |
Czy f ( x) = |
| ? D = ( 0 ; + ∞ ) |
| | 2 √x | |
25 lut 16:36
kasia: tak, okej czyli otwarty
25 lut 17:09