proszę o rozwiązanie
Ania: Boki trójkąta równoramiennego ABC mają długość: |AB|=18cm, |AC|=|BC|=15cm
. W trójkąt wpisano okrąg i poprowadzono styczną do okręgu, równoległą. do podstawy AB
i przecinającą boki AC i BC w punktach D i E
Oblicz długość odcinka DE
23 lut 20:10
wredulus_pospolitus:
1. Obliczmy długość promienia okręgu
2. Mamy zatem jego średnicę
3. Wyznaczamy wysokość Δ
ABC
4. Zatem mamy wysokość Δ
CDE
| | |AB| | | |DE| | |
5. Zauważamy, że te dwa trójkąty są podobne ... układamy proporcję |
| = |
| |
| | h1 | | h2 | |
koooniec
23 lut 20:23
Ania: dziękuję
23 lut 20:47