dowód
Comp: Na każdym boku równoległoboku budujemy kwadrat kwadrat. Udowodnij, że czworokąt utworzony przez
środki tych kwadratów jest również kwadratem.
23 lut 15:26
wredulus_pospolitus:

Wykaż równość długości
niebieskich odcinków jak również równość długości
czerwonych
odcinków.
Później Pitagorasem kończysz dowód.
23 lut 18:37
piesio:

Inny sposób
|AK|=|BK|=e |AN|=|BL|=f |∡KAN|=|∡KBL|=45
o+α+45
o= 90
o+α
to z cechy (bkb) trójkąty ΔKAN ≡ ΔKBL≡ΔNDM≡ΔMCL
to czworokąt KLMN ma boki równej długości
więc może być rombem lub kwadratem
oraz |∡LKB|= |∡AKN|=β to |∡NKL= 90
o
więc czworokąt KLMN jest kwadratem
23 lut 23:04