Trygonometria
Hubert888: Cos(α)=cos(β)
Nauczyciel podał nam taki wzór
α=β+2kπ , α=−β+2kπ k∊Z
Można cos podobnego stosować dla innych funkcji trygonometrycznych?
22 lut 01:51
chichi:
nie, ponieważ pozostałe funkcje trygonometryczne są nieparzyste, a cosinus jest parzysty
22 lut 03:18
wredulus_pospolitus:
to co pokazał nauczyciel wynika z faktu, że funkcja f(x) = cosx jest funkcją parzystą
(czyli f(x) = f(−x)) resztę załatwia okres
w przypadku tg(x) i ctg(x) sprawa jest o tyle prosta, że w danym okresie te funkcje są
różnowartościowe (daną wartość przyjmują tylko raz) więc wystarczy dorzucić podstawowy okres i
załatwione.
wersja tangensowa: α = β + kπ
wersja cotangensowa tak samo
Natomiast w przypadku sinusa sprawa się trochę komplikuje, bo nie dość że w okresie nie jest to
funkcja różnowartościowa (jak chociażby tg(x)) to także nie jest to funkcja parzysta (jak
cos(x)).
więc o ile α = β + 2kπ jest logiczne i oczywiste ...
... o tyle czy α = β + π/2 + 2kπ czy α = β − π/2 + 2kπ już nie wiemy
więc co możemy zrobić ... pobawić się wzorami redukcyjnymi:
zauważ, że sinα = cos(α − π/2) ; sinβ = cos(β − π/2)
więc sinα = cos(α − π/2) = cos(β − π/2) = sinβ
a stąd mamy α − π/2 = β − π/2 + 2kπ ; α − π/2 = −β + π/2 + 2kπ
a to daje nam: α = β + 2kπ ; α = −β + π + 2kπ
22 lut 03:40
wredulus_pospolitus:
można też prościej:
zauważ, że sin(π−x) = sinx −> α = β + 2kπ = (π − β) + 2kπ
zdeczko szybciej teraz poszło
22 lut 03:42
wredulus_pospolitus:
I rozumiem, że tamto zadanie z prawdopodobieństwa sobie odpuściłeś, tak?!
22 lut 03:44
Hubert888: Dzieki za wyjaśnienie a odnośnie zadania z prawdopodobieństwa to dowiedziałem sie tego co
chciałem.
23 lut 14:58