Parametry optymalizacja, zmiana nawiasu przy dziedzinie
Lodomir: Dla jakiej wartości parametru m odwrotność sumy odwrotności pierwiastków (niekoniecznie
różnych) równania x
2 + 2(m+2)x + m
2 − 4m = 0 jest największa.
Robię to zadanie z rozwiązaniami i generalnie ogarnąłem wszystko poza jedną rzeczą.
W f(m) dziedziną jest <−1/2, + nieskończoność) \ {0, 4}, ale w pochodnej f'(m) dziedziną jest
(−1/2, + nieskończoność) \ {0,4}
Skąd ta zmiana z zamkniętego na otwarty
21 lut 14:06
wredulus_pospolitus:

dziedzina pochodnej jest ZAWSZE zapisywana w postaci przedziału otwartego.
Dlaczego? Wynika to z tego co reprezentuje sobą pochodna w punkcie.
Wartość pochodnej funkcji f(x) w punkcie x
o = tgα gdzie α jest kątem nachylenia STYCZNEJ
do funkcji f(x) w punkcie x
o
Co za tym idzie −−−> jeżeli mamy funkcję której dziedzina to [a,b) dla x
o = a istnieje
NIESKOŃCZENIE WIELE prostych, które będą 'styczne' do funkcji f(x), co za tym idzie −>
pochodna w tymże punkcie nie może istnieć (bo powinna być tylko jedna wartość pochodnej dla
x
o=a).
Przykład f(x) =
√x−1 + 1 ... zauważ, że dla x
o = 1 możesz narysować nieskończenie wiele
prostych, które będą styczne do wykresu f(x).
W zależności od tego jaką definicję stycznej do krzywej przyjmiemy możemy uzyskać 0, 2 lub
nieskończenie wiele stycznych w tymże właśnie punkcie.
21 lut 14:47
wredulus_pospolitus:
Ze względu na te problemy w punktach skrajnych, niemalże wszystkie definicje i twierdzenia w
analizie dotyczące funkcji, mają przedział otwarty (a,b).
21 lut 14:48