Pochodna
ARO: Ile wynosi pochodna z (x)'/(1/ctg(x))'
Mi wyszło (ctg(x))2*(sin(x))2 lecz odpowiedź jest błędna
Prosiłbym o wyjaśnienie bez przekształcenia 1/ctg(x) na tg
20 lut 23:38
wredulus_pospolitus:
| | x | |
( |
| )'  |
| | | |
... = (x*ctgx)'
20 lut 23:48
wredulus_pospolitus:
| | cos2x | |
natomiast zapisanie ctg2x * sin2x jest trochę bez sensu −−−> ctg2x = |
| |
| | sin2x | |
więc ten iloczyn to nic innego jak cos
2x
rozumiem, że robisz 'szpitalem' jakąś granicę ... tak

To wtedy zapomnij o tym co napisałem
o 23:48.
Dobrze Ci wyszło, ale nadal ... ja bym to zapisał po prostu jako cos
2x
20 lut 23:52
ARO: Tak robiłem hospitalizacje, dzięki za pomoc 😊
21 lut 00:02
wredulus_pospolitus:
a jeżeli liczysz granicę to zauważ, że
| | x | |
lim |
| = lim x*ctgx (i pewnie z takiej postaci wychodziłeś) ... |
| | 1/(ctgx) | |
| | x | |
= 1*1 (bo w końcu limx−>0 |
| = 1) .... tam wszędzie przy lim jest x−>0  |
| | sinx | |
21 lut 00:03
wredulus_pospolitus:
o się wtedy bez szpitala obyło

swoją drogą ... czasem się zastanawiam, czy obecni studenci / uczniowie też mówią 'hospital'
... w sensie, czy rozumiecie co mam na myśli pisząc 'szpital'
21 lut 00:06
ARO: O kurde, dokładnie taką granicę liczyłem hospitalem "lim x*ctgx "
Dobry sposób pokazałeś.
Zapomniałem że ctgx=(cosx/sinx) bez znajomości tego wzoru już wiem że nie da się obliczyć
granicy metodą hospitala
Ja osobiście jako student w tym konkretnym przypadku rozumiem co maz na myśli pisząc, "szpital"
Ja to nazywam "METODĄ DE JUPITALA"
Sam nie wiem czy to poprawna wymowa
21 lut 18:11