Proszę opomoc w zadaniu.
Janko: Proszę o pomoc w zadaniu.
Pan Edward prowadzi sklep z artykułami papierniczymi. Zamówił dużą ilość teczek o wymiarach
32cm x 24cm
do sprzedaży i potrzebuje regału, aby je wyłożyć dla klientów. Uznał, że wykona go samodzielnie
z drewna, a teczki ułoży poziomo na półkach. Wykonał szkic projektu i po wstępnych pomiarach
zdecydował, że regał powinien być wysoki na 2 m, długi na 125cm i zmieścić się we wnęce o
głębokości 4dm. Ma do dyspozycji drewniane płyty o grubości 2cm.
Ile półek będzie miał ten regał, jeśli między półkami będzie zawsze ta sama odległość, pierwsza
półka stanowi dno regału, a regał nie będzie zabudowany z tyłu i od góry?Ile metrów
sześciennych drewna potrzeba na wykonanie tego regału?
19 lut 14:59
wredulus_pospolitus:

Ilość drewna:
1. ściany boczne: 200*40*2 = ... i to *2 (bo mamy dwie)
2. półka: 121*40*2 = ... i to *a (bo półek będzie 'a')
tyle, że nie wiemy ile dokładnie wynosi 'a', wiemy tylko że a*x = 200 (oraz że a i x to liczby
naturalne, oraz x > 2),
więc a = 1 lub a = 2 lub a = 4 lub a = 5 lub a = 10 lub a = 20 lub a = 40 lub a = 50
Gdybyśmy jeszcze znali grubość teczek, to moglibyśmy coś więcej pokombinować.
19 lut 17:37