Przerabiam obecnie rzuty równoległe figur płaskich .
mam takie 3 zadanka
Nr 1. Nakreślic dowolny trapez .Przyjmujc że podstawy tego trapezu sa równoległe do płaszczyzny
| 1 | ||
rzutów wykreslic rzut ukośny trapezu przy s= | ii α=60o i | |
| 2 |
Witaj
Myśle że to chyba będzie prościej . No ale jutro spróbuje
Teraz takie
narysuj trókat równoramienny tak aby jego wysokośc względem podstawy miala polożenie poziome
a podstawa pionowe
Zakładając że wysokośc jest róenoległs do rzutni wykreślić rzut ukośny trójkata biorąc
| 1 | ||
s= | i α=45o | |
| 2 |
Nakreślic dowolny romb i przyjmując nastepnie jedna jego przekątną za równoległą do rzutni
| 1 | ||
wykreślic rzut ukośny tego rombu przy s= | i α=45o | |
| 2 |