prawdopodobienstwo warunkowe
Jacek: rzucamy 9 razy sześcienną kostka do gry. aby zdobyc strike sposrod 9 rzutow w co najmniej 7 z
nich pod rzad musi wypasc parzysta liczba oczek. oblicz prawdopodobienstwo, ze zdobedziemy
strike wiedzac ze w pierwszych 3 rzutach tylko jeden raz wypadła nieparzysta liczba oczek.
18 lut 20:52
wredulus_pospolitus:
7 z nich musi wypaść POD RZĄD

Czy w sumie minimum 7 razy ma wypaść parzysta liczba oczek

Załóżmy, że 'pod rząd'
Wtedy P(A) = P(A
1) + P(A
2) + P(A
3)
gdzie
A
1 −−− pierwsze trzy rzuty to: np, p, p
A
2 −−− pierwsze trzy rzuty to: p, np, p
A
3 −−− pierwsze trzy rzuty to: p, p, np
| | 1 | |
P(A1) = ( |
| )5 (czyli pięć kolejnych rzutów to parzyste) |
| | 2 | |
| | 1 | |
P(A2) = ( |
| )6 (analogicznie) |
| | 2 | |
P(A
3) = 0 (zostało tylko 6 rzutów, nie uzyskamy 7 pod rząd)
18 lut 23:49
Jacek: ale odpowiedz jest zla to nie jest 3/64 bo trzeba to zrobic warunkowym ew calkowitym
19 lut 10:48
wredulus_pospolitus:
Jacek:
1. Ja zrobiłem to za pomocą prawdopodobieństwa WARUNKOWEGO tylko Ty tego nie widzisz
2. Jeżeli odpowiedź jest zła ... to jaka jest prawidłowa.
3. I ponawiam pytanie −−− czy MUSI BYĆ co najmniej 7 POD RZĄD
19 lut 11:38
wredulus_pospolitus:
Ehhh ... powinno być:
| | P(A1) + P(A2) + P(A3) | |
P(A) = |
| |
| | 3 | |
19 lut 11:39
wredulus_pospolitus:
A jak tak bardzo chcesz żeby to zapisać 'klasycznie' to:
| | (1/2)*(1/2)7 + (1/2)2*(1/2)7 | |
P(A|B) = |
| |
| | (1/2)*(1/2)2*3 | |
gdzie:
(1/2)*(1/2)
7 <−−− odpowiada np, p,p,p,p,p,p,p, 'cokolwiek'
(1/2)
2*(1/2)
7 <−−−− odpowiada p, np, p,p,p,p,p,p,p
natomiast (1/2)*(1/2)
2*3 <−−−− wylosowanie p,p,np w różnej kolejności w pierwszych trzech
rzutach
19 lut 11:43
Jacek: no i teraz jest dobrze, ta 1/3 na znaczenie. i tak musi byc pod rzad
19 lut 20:19
wredulus_pospolitus:
a przynajmniej rozumiesz dlaczego miało być tak jak o 11:39
19 lut 20:22