Ostrosłup
john: Podstawą ostrosłupa prostego ABCS jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych AC i BC,
gdzie |AC|=6 i |BC|=8. Wyokość tego ostrosłupa jest równa 12. Oblicz tangensy kątów nachylenia
ścian ACS i BCS do płaszczyzny podstawy.
18 lut 17:44
kerajs:
W ostrosłupie prostym wszystkie krawędzie boczne są równe. Spodek wysokości to środek
przeciwprostokątnej podstawy.
(Ten ostrosłup to połowa ostrosłupa o podstawie prostokątnej ABCD)
18 lut 18:12
Mila:

O− środek AB
OE||AC, OF||BC
| OE|=3, |OF|=4
pł. ACS
Pł. BCS
O wiele prościej i lepiej widać na rysunku wg propozycji
kerajsa .
18 lut 21:14