Kombinatoryka
Hubert888: Niech będzie ustaloną liczbą naturalną dodatnią. Ze zbioru M=\ 1, 2, 3 ,...,3n+1\ losujemy
jednocześnie trzy liczby. Zdarzenie A odpowiada jednoczesnemu wylosowaniu ze zbioru M trzech
liczb, takich że suma tych liczb przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia A.
[Ω]=(3n+1/3)
Czy jesli w zadaniu zamiast słowa jednoczesnie użyto by twierdzenia losujemy po kolei bez
zwracania
To [Ω]=(3n+1)3n(3n−1)
17 lut 20:40
wredulus_pospolitus:
Gdyby była druga wersja to KONIECZNIE taka powinna być moc zbioru zdarzeń.
"Jednoczesne losowanie" sugeruje, że kolejność losowania jest nieistotna. Aczkolwiek ... nadal
mógłbym zbudować tak przestrzeń zdarzeń, że kolejność jest istotna (a jednocześnie − to nie ma
wpływu na sam wynik).
17 lut 23:01