Pochodna funkcji
Marta05: Oblicz pochodną podanych funkcji i wyznacz dziedzinę funkcji f oraz dziedzinę pochodnej :
a) f(x)= x3−4x2+5x
b) f(x)=x2+2x+√x+√2
c) f(x)=(4x−1)(x5+2)
d) f(x) =2xx2−5 => u {2x} {x2−5}
17 lut 18:53
Bo_ra:
a) f(x)=x
3−4x
2+5x
f'(x)=(x
3)'−(4x
2)'+(5x)'
Patrzymy na wzory i liczymy
| | 1 | |
f'(x)=(x2)'+(2* |
| )'+(√x)'+(√2)' licz |
| | x | |
c)f(x)=(4x−1)(x
5+2)
f'(x)= (4x−1)'*(x
5+2)+ (4x−1)(x
5+2)'
f'(x)= 4(x
5+2)+(4x−1)*5x
4= dokończ
| | (2x)'*(x2−5)−2x*(x2−5)' | |
f'(x)= |
| |
| | (x2−5)2 | |
17 lut 19:39