technika do zadania
wojti1337: witam, nie wiem jak sie zabrac za takie zadanie:
znalezc wszystkie liczby calkowite x i y, ze wyrazenie: x2−y2+x−y jest trzecią potęgą liczby
pierwszej.
jak rozwiazywac takie zadania? jest na to jakas technika?
17 lut 18:51
ABC:
(x−y)(x+y)+(x−y)=(x−y)(x+y+1)
w obu nawiasach masz liczby całkowite , oba nawiasy są dzielnikami trzeciej potęgi liczby
pierwszej, wniosek?
17 lut 19:50
wojti1337: te czynniki musza byc potegami tej liczby pierwszej, wiec moge sprawdzic kazda pare (p0, p3)
(p1, p2) i potem to juz jakos prosto wyliczac?
17 lut 20:13
ABC:
jeśli x−y=1 , to x=1+y i w drugim nawiasie masz 2(y+1) , to może być równe p3 tylko wtedy gdy
y+1=4 czyli y=3, i x=4
jedno rozwiązanie już masz
pozostałe przypadki podobnie
17 lut 20:46
wojti1337: aa dobra czaję, dzięki
17 lut 20:50