Pochodna funkcji zlożonej
Marta05: Wyznacz pochodną funkcji złożonej:
a) f(x) = x−4 * (x4 − x3 +x) 3
b) f(x) = 4 √x4 +3
17 lut 18:46
Bo_ra:
b) f(x)=4
√x4+3
f'(x)= (4)'*
√x4+3+4*(p{x
4+3)'
| | 1 | |
f'(x)=0+4* |
| *(x4+3)' |
| | 2√x4+3 | |
| | 16x3 | | 8x3 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | 2√x4+3 | | √x4+3 | |
17 lut 19:27
Bo_ra:
a) Proponuje wpisac np do Wolframa.
W cholere liczenia
17 lut 20:56
Aruseq: (a) f'(x)=−4x−5*(x4−x3+x)3+x−4*3(x4−x3+x)2(4x3−3x2+1)
17 lut 21:29
Marta05: Nie załapię tego
17 lut 22:49
wredulus_pospolitus:
Pochodnych nie załapiesz

... To tylko poczekaj na całki

(czyli operacja odwrotna do
pochodnej)
17 lut 23:02
wredulus_pospolitus:
(a) f(x) = x−4 * (x4 − x3 + x)3
mamy tutaj funkcję złożoną z iloczynu dwóch funkcji:
g(x) = x−4 oraz h(x) = (x4 − x3 + x)3
związku z tym stosujemy wzór na pochodną: (g*h)' = g' * h + g * h'
ale zanim zastosujemy wzór to policzmy sobie g' i h'
g(x) = x−4 −−−> g'(x) = −4x−4−1 = −4x−5 (wzory na pochodną się kłaniają)
h(x) = (x4 − x3 + x)3 = 3(x4 − x3 + x)*(x4−x3+x)' = dlaczego ... ponieważ jest to
funkcja 'złożona' = 3(x4 − x3 + x)(4x3 − 3x2 + 1)
i mając wszystko ... wstawiamy do wzoru
17 lut 23:06
Bo_ra:
Przede wszystkim musisz sobie wydrukować wzory na pochodne i mieć je przed oczami przynajmniej
przez jakis czas.
całkiem tych pochodnych nie rozumiesz?
17 lut 23:24
Marta05: Dziękuję za pomoc, powinnam jakoś sobie dać radę 😘
17 lut 23:28
aa:
Pozwolę sobie wskazać błąd :
H'(x)= 3(x4−x3+x)2(4x3−3x3+1)
17 lut 23:31