W trójkącie prostokątnym ABC kąt C jest kątem prostym .
Z wierzchołka C wyprowadzono odcinek CD prostopadły do płaszczyzny trójkąta ABC.
Punkt D połączono z punktami A i B.
Znależć długości odcinków AD i BD mając dane przyprostokątne AC=7cm, BC=10cm i długośc
0odcinka CD=24cm.
Odcinek CD jest prostopadly zarówno do AC jaki i do BC
Zatem trójkaty ACD i BCD sa prostokątne
W trójkata ACD
AD2=AC2+CD2
AD=√49+576=25cm
W trójkącie BCD
BD2=BC2+CD2
BD=√100+576=26cm
Nastepne polecenie jest takie
Znależć od odległość punktu D od środka odcinka AB
AB=√1301
| 1 | √1301 | ||
AB= | |||
| 2 | 2 |
mamy |CD| ...
stąd |DE| =
| 1 | ||
|CE|= | |AB| | |
| 2 |
Więc tak .
| 1 | ||
|CE}= | |AB| jako środkowa | |
| 2 |