Ostrosłup kąt nachylenia
Zosia: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 12 a krawędź boczna 10.
Oblicz cosinus kąta nachylenia sciany bocznej do płaszczyzny podstawy.
I znowu ta sama sytuacja, coś tam policzyłam i wyszło mi ze cos kąta = 1/4√3
Jest ok, czy nie?
Pliiiiiiis pomocy ((
14 lut 17:08
Mila:
W ΔSEC:
h
2+6
2=12
2
h
2=144−36=108
h=6p{3
2) W ΔSOE
=======
14 lut 18:35
trele-morele:
Zosia masz dobrą odp
Mila ma pomyłkę : wΔSEC h=8
14 lut 20:00
Mila:
Słusznie. Pomyliłam dł. krawędzi bocznej. ( trójkąt pitagorejski bez liczenia Pitagorasem, h=8)
Dziękuję za sprostowanie
14 lut 21:17