Objętość ostrosłupa
Zosia: Dany jest ostrosłup prawidłowy prostokątny ABCDS.
Krawędź boczna tego ostrosłupa wynosi 12,
a wysokość ściany bocznej opuszczona z wierzchołka S wynosi √126
Oblicz jego objętość.
Chyba to zrobiłam, ale proszę was o zweryfikowanie odpowiedzi bo mi ostatecznie wyszło
ze V = 72√10 j3
To jest ok czy coś namieszałam?
Z góry dzięki
14 lut 16:10
Zosia: Dany jest ostrosłup prawidłowy prostokątny ABCDS − KOREKTA −
nie prostokątny tylko czworokątny − sorki
14 lut 17:11
Mila:

h=
√126
1)
W ΔSEC: 12
2=a
2+(
√126)
2
a
2=18
2) w ΔSOE: |OE|=a
h
2=a
2+H
2
126=18+H
2
H
2=108
H=6
√3
3)
V=144
√3
=======
14 lut 17:37