Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny
podstawy
pod kątem 30o .
Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa jeśli długość jego krawędzi bocznej wynosi 8
|AS|=8
|∡SDB|=α= 30o −− kąt nachylenia wysokości ściany bocznej do płaszczyzny podstawy
hp−wysokość postawy ΔABC
H−wysokość ostrosłupa
hs− wysokośc ściany bocznej ΔASC
| 1 | ||
|DO|= | hp | |
| 3 |
| |OD| | |
= cos30o, stąd uzależnisz hs od dłg. a, następnie tw. Pitagorasa w ΔADS i po | |
| hs |
| √3 | ||
cos30o= | ||
| 2 |
| a√2 | ||
hp= | ||
| 2 |
| 1 | 1 | a√3 | a√3 | |||||
|OD|= | hp= | * | = | |||||
| 3 | 3 | 2 | 6 |
| |OD| | ||
cos300= | ||
| hs |
| |OD| | ||
hs= | ||
| cos30o |
| a√3 | 2 | a | 1 | |||||
hs= | * | = | = | a | ||||
| 6 | √3 | 3 | 3 |
| 1 | ||
|SD|=hs= | a | |
| 3 |
| 1 | ||
|DA|=y= | a | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||
a2+ | a2=64 | ||
| 9 | 4 |
| 13 | |
a2=64 | |
| 36 |
| 64*36 | ||
a2= | ||
| 13 |
| 2304 | ||
a=√ | ||
| 13 |
| 48 | 48√13 | |||
a= | = | |||
| √13 | 13 |
koszmarny rysunek (krawędzie niewidoczne rysujemy linią przerywaną)
Szkic:
| 8 | ||
H>0, H2 + 12H2 = 64 ⇒ H = | ||
| √13 |
| 1 | 8 | 48 | ||||
a − długość krawędzi podstawy, | a√3 = 3H√3 ⇒ a = 2*3* | = | ||||
| 2 | √13 | √13 |