Szescian
Bo_ra:
Oblicz pole całkowite sześcianu którego krawędż jest o 2 krótsza od przekątnej podstawy
d=a
√2
a+2=a
√2
2=a
√2−a
2=a(
√2−1}
a(
√2−1)=2
| | 2 | | 2(√2+1) | |
a= |
| = |
| =2√2+2 |
| | √2−1 | | 1 | |
P
c=6a
2
P
c=6*(2
√2+2)
2
P−c=6(8+8
√2+4)=48+24+8
√2=72+8
√2=8(9+p[2})
13 lut 00:44
Bo_ra:
13 lut 11:34
Jolanta: P
c=6a
2
a=d−2
d=ap
a=a
√2−2
a−a
√2=−2
a(1−
√2)=−2
| | −2 | | 4 | | 24 | | 24(3+2√2 | |
Pc=6*( |
| )2=6* |
| = |
| = |
| =72+48√2 |
| | 1−√2 | | 1−2√2+2 | | 3−2√2 | | 9−8 | |
Wiem,że powinnam wziąć kartkę i nie patrząc na to co napisałam przeliczyć
13 lut 12:53
Bo_ra:
ok
13 lut 13:40
Bo_ra:
Jolu teraz patrze że zapomniałem pomożyc 8√2 przez 6
13 lut 16:56
Jolanta: Ciężka pogoda dzisiaj ,trudno się mysli
13 lut 18:23
pele:
a√2 − a = 2 ⇒ a(√2 − 1) = 2 /*(√2 + 1) ⇒ a = 2(√2 + 1)
Pole powierzchni całkowitej sześcianu P = 6a2
13 lut 19:28