Ostrosłup
Bo_ra:
Jest ostrosłup prawidłowy 11−kątny .
Obwód podstawy jest równy obwodowi ściany bocznej
Ile razy krawędz boczna jest dłuższa od krawedzi podstawy ?
12 lut 20:06
wredulus_pospolitus:
Jednej ściany bocznej

5−cio krotnie (ściana boczna −−> a + 2b ; podstawa −−−> 11a)
12 lut 20:36
Bo_ra:
wredulus jednej ściany bocznej .
Musze zrobić obliczenia
12 lut 21:02
Bo_ra:

Na dzisiaj jeszcze takie
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkolem o promieniu 12 .
Podstawa tego stozka jest kołem o promieniu
A)12 B)6 C)3 D)21
12 lut 21:51
chichi:
wytnij sobie z kartki, zwiń i zobaczysz co jest czym
12 lut 21:53
Bo_ra:
Jak znajde nożyczki bo ostanio gdzies przesiałem
12 lut 21:55
Bo_ra:
Dobrze .Juz wyciąlem i wyszło mi że podstawa ma promien 6 cm
12 lut 22:05
chichi:
no i o to chodzi, po prostu długość łuku okazała się być obwodem koła w podstawie
12 lut 22:37
Bo_ra:
To z tym ostrosłupem na poczatku tez mam
a+2b=11a
2b=10a
b=5a czyli 5−krotnie
czasami cosik zaćmi
13 lut 21:48
wredulus_pospolitus:
przeca ja Ci to od razu napisałem
13 lut 21:57
Bo_ra:
Wiem

Sprawdzisz to ponizej?
13 lut 22:00