Oblicz pole przekroju sześcianu przedstawionego na rysunku poniżej, jeżeli wiadomo, że krawędź
sześcianu ma długość 6cm.
Mam problem z przykładami b i c
b)Płaszczyzna przekroju przechodzi przez wierzchołki A i C1 oraz punkty G i H będące
odpowiednio środkami krawędzi DD1 i BB1D.
Nie rozumiem czemu to nie jest kwadrat skoro kąty w środku tego przekroju są proste, a
nawet jeśli to nie jest kwadrat, to jak to wtedy rozwiązać?
c) Płaszczyzna przekroju przechodzi przez przekątną podstawy DB i tworzy z tą podstawą kąt 60
stopni
Tutaj w o gole tego nie rozumiem, w sensie wiem ze to trapez rownoramienny ale dalej nie i
wysokosc
jego mi wyszla 6√2
c)
b)
|AC1|=a√3=6√3
AHC1G− czworokąt o równych bokach ( romb czy kwadrat?)
| 1 | 5 | |||
|AH|2=a2+ | a2= | a2 | ||
| 4 | 4 |
| √5 | ||
|AH|= | a=3√5 | |
| 2 |
| 1 | ||
cosβ=− | − kąt rozwarty | |
| 5 |
| 1 | ||
cosα= | − kąt ostry | |
| 5 |
| 1 | ||
Pprzekroju= | *a√3*a√2 | |
| 2 |
1)|AC|=a√2, |AC|=6√2, |OC|=3√2
| 6 | 2 | |||
tgα= | = | =√2 | ||
| 3√2 | √2 |
| |SP| | 6 | |||
sin(60o)= | = | |||
| |OS| | h |
| √3 | 6 | ||
= | |||
| 2 | h |
| 1 | |OP| | |||
cos(60o)= | = | |||
| 2 | 4√3 |
| 1 | ||
|OC|= | |AC|=3√2 | |
| 2 |