Wyznacz promień okręgu opisanego na trójkącie
maturzysta: Dobry wieczór, chyba mam problem z zadaniem. Policzyłem i wynik wychodzi mi √21,76, ale nie
jestem pewien czy jest to poprawne, bo to zadanie z podstawy.
W prostokącie ABCD, w którym |AB| = 15 i |AD| = 8 przez wierzchołek A poprowadzono prostą,
która przecięła bok CD w punkcie E takim, że |DE|/|EC| = |AD|/|AC|. Wyznacz promień okręgu
opisanego na trójkącie AED.
11 lut 22:27
maturzysta:

Rysunek do zadania:
11 lut 22:29
egzaminator:
Tak, jest poprawnie
11 lut 23:12