Wyliczenie czasu pracy
Dalia: Nie wiem,czy pytam na właściwym forum i w dobrej kategorii (bardzo przepraszam, jeśli nie) ale
może ktoś by mi wytłumaczył.
Otóż mój dzień pracy wynosi 8h. W czas pracy mam wliczoną 50 minutową przerwę. Więc
teoretycznie mój czas pracy to 7h i 10 minut.
Moja szefowa twierdzi jednak, że mój czas pracy to 7 h i 17 minut, ponieważ dokonała takich
obliczeń:
8 godzin to 480 minut
480 − 50= 430 minut
430/60= 7,17 minut
Wiem, że się myli, ale nie bardzo wiem, jak to rozpisać, żeby zrozumiała.
11 lut 17:37
random: 8 godzin to 480 minut
480minut − 50minut = 430 minut
430 minut / 60 minut = 7 godzin + 1/6 godziny
Tutaj nam się nie podzieliło całkowicie, zostało nam 10 minut reszty czyli 1/6 całej godziny.
To 7,17h to przybliżenie w postaci dziesiętnej. Zapis bez przybliżenia w postaci dziesiętnej by
wyglądał tak: 7,1(6).
Jak przemnożysz 0,17 godziny * 60 minut, to ci wyjdzie ≈ 10 minut.
0,17 = x/60 /*60
x = 10,2 minut ≈ 10 minut
Czyli twój czas pracy to 7h i 10 minut.
11 lut 18:40
Jolanta: 8,1 7 =8
17100 tutaj jest błąd
1 godz ma 60 minut a nie 100
| 1 | | 1 | | 60 | |
| h= |
| *60 min= |
| min=10 miin |
| 6 | | 6 | | 6 | |
11 lut 20:07
Dalia: Bardzo Wam dziękuję za szybką pomoc. Dziękuję za tak proste rozpisanie tego zadania,
11 lut 21:17