funkcja
123: Jaka jest najmniejsza liczba rzeczywista a, dla której funkcja f(x)=4x2−12x−5+2a będzie zawsze
nieujemna dla wszystkich liczb rzeczywistych x?
10 lut 14:17
wredulus_pospolitus:
hmmm
dla takiego 'a' dla którego Δ = 0 ... albo inaczej patrząc
gdy możemy zapisać f(x) = 4(x−'coś)
2 gdzie 8'coś' = −12 więc 'coś' =
10 lut 15:23
Jolanta: a÷4 czyli parabola ma ramiona w górę,najmniejsza wartość jest tam gdzie wierzchołek
Wartości mają być nieujemne Czyli y
w≥0
| | 3 | |
yw=4*(32)2−12* |
| −5+2a=9−18+5+2a=−4+2a |
| | 2 | |
−4+2a≥0
2a≥4
a≥2
10 lut 15:26
Jolanta: a=4
10 lut 15:29
Jolanta: a=4
10 lut 15:30
wredulus_pospolitus:
Joluś −−− jedna uwaga −−− masz dwuznaczność oznaczenia 'a'
10 lut 15:30
Jolanta: Mogłam napisać Ale tyle chyba każdy uczeń wie,że postać ogólna to f(x)=ax2+bx+c i z niej
liczy y wierzcholek
10 lut 15:35
123: To a=2 czy z Δ = 0 a=7?
10 lut 16:00
wredulus_pospolitus:
pragnę zauważyć, że:
| | 3 | | 9 | |
4x2 − 12x + 2a−5 = 4(x− |
| )2 −−−> 2a−5 = 4* |
| −−−> 2a = 14 −−−> a = 7 |
| | 2 | | 4 | |
Joluś popełniła błąd przy liczeniu y
w ... w pewnym momencie z
−5 zrobiło się
+5
10 lut 16:19
Jolanta: Zdążą się ktoś sobie poprawi
10 lut 16:31
Jolanta: yw=9−18−5+2a
−14+2a≥0
2a≥14
a≥7
a∊[7,∞)
10 lut 17:38