Na rysunku kwadrat i trójkąt równoramienny mają jednakowe pola. Wyznacz miarę kata ABC.
skoro ma być równość 2Pmałe Δ = Pwiększy Δ to musimy mieć boki 'a' (w małych) i 2a (w
dużym)
stąd przyprostokątne największego trójkąta mają po 4a , przeciwprostokątna 4a√2
natomiast AB i BC są równe a√10
twierdzenie cosinusów i gotowe.
Alternatywnie ... trójkąt ABX o przyprostokątnych a i 3a ... wyznaczasz ∡XBA
I masz ∡ABC = 2*∡XBA + 90o
kątem ABC
Jeżeli tak to ... a w życiu
zauważ, że cosx =
3/5 oznacza, że jest to kąt ostry (mniejszy niż 90o)
| 1 | |
a2=b2 | |
| 2 |
| √2 | ||
b= | a | |
| 2 |
| a−b | ||
tgα= | =√2−1 | |
| b |