kostka 12
foxy: Jakie jest prawdopodobieństwo, że rzucając jednocześnie trzema dwunastościennymi kostkami, uda
się ułożyć wylosowane liczby w ciąg geometryczny?
10 lut 08:35
wredulus_pospolitus:
Zacznijmy od wypisania sobie jakie to mogą być ciągi:
1. 1,1,1 (lub 2,2,2 itd.) <−−− 12 sztuk
2. 1,2,4 ; 1,3,9
3. 2,4,8
4. 3,6,12
I to by było na tyle
Najłatwiej będzie (budując przestrzeń zdarzeń) UWZGLĘDNIĆ kolejność losowania (ale mając na
uwadze, że losowanie 2,4,1 także nam daje ciąg geometryczny, bo po prostu przestawimy sobie
kostki)
| | 12 + 4*3! | |
P(A) = |
| (to 3! reprezentuje to co zapisałem powyżej w nawiasie) |
| | 123 | |
10 lut 10:35
ABC z roboty:
Wredulus a gdzie masz 4,6,9 ?
10 lut 12:26
foxy: Odpowiedz to 7/288 więc coś nie tak
10 lut 17:14
wredulus_pospolitus:
foxy −−− bo jeszcze masz ciąg który podał ABC to daje nam 12 + 5*3! w liczniku = 6*7
natomiast 123 = 122*2*6 = 288*6 i masz odpowiedź
10 lut 17:32