maturalne
maturzysta: Wielomian trzeciego stopnia W ma tę własność, że W(0) = 1, W(1) = 1, W(2) = 2, W(3) = 3. Ile
wynosi W(4)
9 lut 17:31
mat: W(1) = 1 −−> W(1) − 1=0, analogicznie W(2) −2 =0, W(3)−3=0, zatem
W(x) − x = a(x−1)(x−2)(x−3)
W(0) = 1 −−> a =?
9 lut 17:39
Jolanta: W(x)=ax3+bx2+cx+d
W(0)=d=1
W(x)=ax3+bx2+cx+1
W(1)= a+b+c+1=1
W(2)= 8a+4b+2c+1=2
W(3)= 27a+8b+3c+1=3
9 lut 17:40
Jolanta: a+b+c=0
4a+2b+c=1/2
27a+9b+3c=2
c=−a−b
4a+2b−a−b=1/2
27a+9b−3a−3b=2 / :2
3a+b=1/2 /*(−3)
12a+3b=
−9a−3b=−3/2
12a+3b=1
−−−−−−+−−−−−−−−−−
3a=−1/2
a=−1/6
−3/6+b=1/2
b=1
c=−a−b=1/6−1=−5/6
W(x)=−16x3+x2−56x+1
W(4),=−16*64+16−56*4+1=
9 lut 19:03
maturzysta: Dziękuje!
10 lut 08:46