Niewymierność
Sigma: Usuń niewymierność z mianownika ułamka
8 lut 21:45
Sigma: No niby to wychodzi jak się przemnoży przez (3√4+1) ale nwm dlaczego ta liczba akurat
8 lut 21:48
NN:
| 3√4+1 | | 3√4+1 | |
| = |
| |
| (3√4+1)(3√16−3√4+1) | | 5 | |
8 lut 21:50
Sigma: No ale z czego to wynika że akurat przez (3√4+1)
8 lut 21:51
NN:
a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
8 lut 21:51
Sigma: A dzięki
8 lut 21:51
Mila:
a
3+b
3=(a+b)*(a
2−ab+b
2)
3√16−
3√4+1=
3√42−
3√4*1+
1
a=3√4, b=
1
| 1 | | 3√4+1 | |
| * |
| = |
| 3√16−3√4+1 | | 3√4+1 | |
| 3√4+1 | |
| = |
| 3√64+3√16−3√16−3√4+1 | |
8 lut 22:04