xxxxx
Bo_ra:
Taki mam pierwszy problem
Jest np tak
3
x+1+5
===========
Robię podstawienie 3
x=t
Jak rozpisać to za pomocą t?
3
x+1=3*3
x
To wtedy sobie rozpiszę 3t+5?
A jak mam 2
x−3−7
podstawienie 2
x=k
To wtedy
U[1}{8}t−7 ?
Dobrze myślę? dzięki
7 lut 21:02
b:
7 lut 21:16
Bo_ra:
dziękuje
7 lut 21:18
Bo_ra:
Problem nr 2
Chodzi o nierównośći pierwiastkowe
Z takimi równaniami problemu nie mam
Wymyślam przykład
√x2−4x+3>x+3
Więc tak
L≥0
x2−4x+≥0
x∊(−∞,1]U[3,∞)
Teraz jesli prawa strona tej nierówności jest (<0) czyli x−3<0 x<3 x∊(−∞,3) to nerównośc ta
jest zawsze prawdziwa
bo lewa strona jest nieujemna a prawa ujemna
Czy tutaj rozwiązaniem jest cały zbiór liczb ℛ?
Najpierw To pytanie .Potem będe dalej dopytywał. Dziękuje
7 lut 21:38
gruby:
Uwzględniasz dziedzinę!
i popraw błędy: x+3<0
7 lut 21:48
Bo_ra:

x∊(−
∞,1]U[3,
∞)
x+3<0
x<−3
1
* x∊(−
∞,−3)
===========
Teraz dla x+3>0 x>−3
x∊(−
∞,1]U[3,
∞) x∊(−3,
∞)
x∊(−3,1] U[3,
∞)
Lewa i prawa strona są nieujemne więc moge je podnieśc stronami do potęgi drugiej
(
√x2−4x+3)>(x+3)
2
x
2−4x+3>x
2+6x+9
−10x−6>0
−10x>6
Uwzględniając dziedzine
2
*) x∊(−3,−0,6)
| | 3 | |
Uwzględniając 1* i 2* x∊(−3,− |
| ) |
| | 5 | |
Prosze sprawdzić.
7 lut 22:27
wredulus_pospolitus:
Czemu ostatecznie pominąłeś rozwiązanie z 1
o 
Dla x < −3 będzie to spełnione dla dowolnego 'x' (przecież nieujemna > ujemnej

)
No i oczywiście dorzucamy do rozwiązań także x = −3 (w obu przypadkach masz ostre nierówności

polecam dorzucić do 2
o, tak aby w 1
o mieć prawą stronę zawsze ujemną)
7 lut 22:47
Bo_ra:
Mam bezszczelną prośbę
Możesz to dokładnie rozpisać ? dzięki
7 lut 22:51
Bo_ra:
To znaczy od nowa rozwiązać
7 lut 22:53
wredulus_pospolitus:
√(x−1)(x−3) < x+3
zał. x∊(−
∞,1] u [3,+
∞)
1. gdy x < −3
wtedy x+3 < 0 oraz
√(x−1)(x−3) ≥ 0
spełnione dla x < −3
2. gdy x ≥ −3
(x−1)(x−3) > (x+3)
2
3 − 9 > 4x + 6x
spełnione dla x∊[−3 , −0.6)
Odp: x < −0.6
8 lut 00:12
wredulus_pospolitus:
na samym początku (nierówność) −−− nierówność w drugą stronę winna być
8 lut 00:12
Bo_ra:
Tak zauważylem
dziękuje . Jutro jeszcze do zrobienia dwa następne problemy
8 lut 00:18
Bo_ra:
Problem nr 3
Mam taką nierówność
√1−x2≤x−2
1−x2≥0 x∊[−1,1]
I co teraz dalej?
8 lut 15:26
wredulus_pospolitus:
zauważ, że dla takiej dziedziny x−2 ≤ 1−2 = −1
<0 
Wniosek i lecisz dalej
8 lut 15:29