ciagi
mat: Ciąg an jest określony wzorem an= n(n+1) gdzie nεN+
Drugi i piąty wyraz ciągu (an)są odpowiednio równe pierwszemu i siódmemu wyrazowi
nieskończonego ciągu arytmetycznego (bn). Wyznacz wzór ogólny ciągu(bn)
7 lut 13:23
mat: 1. Oblicz drugi i piąty wyraz
2. Przypomnij sobie jaki wzór ogólny ciągu arytmetycznego
3. Skorzystaj z 1. i 2. oraz informacji z zadania
7 lut 13:37
.:
No dobrze, a2 i a5 udało się policzyć?
7 lut 13:56
Bo_ra:
a2=2(2+1)=6
a5=5(5+1)=30
Z treści zadania
b1=a2
b7=a5
{b1=6
{b1+6r=30
6r=30−b1
6r=30−6
6r=24 ⇒r=4
bn=b1+(n−1)*r
bn=6+(n−1)*4
bn=6+4n−4
bn=4n+2
Dobrze to zrobiłem?
7 lut 16:23
Jolanta: Tak
7 lut 20:30
Bo_ra:
Dziękuje
7 lut 20:31
Jolanta:
7 lut 20:34