ciagi
mat: Ciąg an jest określony wzorem an= n(n+1) gdzie nεN+
7 lut 11:27
Bo_ra:
No i fajnie
7 lut 11:28
mat: Ciąg an jest określony wzorem an= n(n+1) gdzie nεN+
a) Wykaż że cia (an) nie jest ciągiem arytmetycznym
b) Drugi i piąty wyraz ciągu (an)są odpowiednio równe pierwszemu i siódmemu wyrazowi
nieskończonego ciągu arytmetycznego (bn). Wyznacz wzór ogólny ciągu(bn)
7 lut 11:28
mat: haha, sory mi się za szybko dodało
7 lut 11:29
Bo_ra:
a)
an=n2+n
an+1=(n+1)2+(n+1)
Zobacz co Ci wyjdzie z różnicy an+1−an
jeśli cos z (n) to nie jest ciąg arytmetyczny bo róznica musi byc stałą
7 lut 11:33
mat: a podpunkt b?
7 lut 11:48
.:
Bo ra
"Szprytniej" bedzie: an+1 − an = (n+1)(n+2) − n(n+1) = (n+1)*2 = 2n+2
7 lut 13:59