maturalne
maturzysta: | | 1 | |
Niech X = (0, |
| ). Podaj dwie liczby wymierne oraz dwie niewymierne z tego przedziału. |
| | 2025 | |
7 lut 10:17
Bo_ra:
Argumenty raczej pisze sie z małej litery
czyli
x∊(0, 4
9381000)
Teraz podasz te liczby?
7 lut 10:38
maturzysta: ? SKąd 4?
7 lut 10:56
maturzysta: jakie argumenty? to nie jest funkcja tylko zbiór
7 lut 10:57
Bo_ra:
| 1 | |
| =1 : 2025≈4,938 (kalkulator |
| 2025 | |
7 lut 11:27
Jolanta: To chyba zart

oczywiście 0,0004938
| 1 | | 2 | | 1000 | |
| = np . |
| =......= |
| |
| 2025 | | 4050 | | 2025000 | |
7 lut 11:43
Bo_ra:
No faktycznie .
Popatrzyłem z na wynik z przodu a nie na cały
7 lut 12:10
Bo_ra:
Chyba nadchodzi czas odpoczynku
7 lut 12:13
Jolanta: | | 4 | |
Rozszerzając ulamek masz przedzial np. (0, |
| ) |
| | 8100 | |
liczby wymierne(czyli licznik i mianownik przedstawiony w postaci liczb całkowitych)
Teraz coś z pierwiastkami można pomyśleć n
√3 przez liczbę całkowitą będzie liczba niewymierna
Tylko iloraz musi należeć do przedzialu
7 lut 15:57
chichi:
przecież masz np.
√2,
√3 < 4, no to podziel stronami przez 8100 i masz
7 lut 16:21
Jolanta: Ja to wiem,maturzyscie podpowiadamy na podpowiadam
7 lut 20:08
chichi:
ty dajesz rybę, a nie wędkę
7 lut 20:37
maturzysta: P. Jolanta pisze bardzo uzyteczne wskazówki! A rybki lubie
7 lut 20:43
chichi:
wskazówki ≠ gotowce
7 lut 20:50
Jolanta: Nie .Staram się oceniać obiektywnie Maturzysta ma zaległości ale chce się nauczyć Nie ma sensu
tracić czasu Podpowiadam , piszę ,on może skorzystac
7 lut 20:50
Jolanta: dziękuję maturzysta
7 lut 20:52
Jolanta: dziękuję maturzysta
7 lut 20:52