Udowodnji
Adam234345: Udowodnij, że limn→∞ n √n = 1.
pierwiastek n − tego stopnia z n
czyli, zwykłe użycie L’Hôpitala, to też dowód?
5 lut 22:43
chichi:
reguła de L'Hospitala dla ciągu
5 lut 23:34
Adam234345: i to wystarczy? do udowodnienia?
6 lut 00:12
chichi:
nie stosuje się reguły de L'Hopitala dla ciągów...
podpowiedź: skorzystaj z nierówności Bernoulliego
6 lut 00:13
mat: Jak chcesz z reguły de L'hospitala
to rozważ funkcję f(x) = x
1/x = e
ln x1/x = e
1/x lnx = e
lnx/x
| | lnx | |
właśnie z reguły de L'hospitala |
| →0 gdy x→∞, a zatem f(x) →1 gdy x→∞. To w |
| | x | |
szczególności oznacza też, że n
1/n →1 gdy n→
∞
6 lut 08:52