matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
matura
maturzysta:
5
W pewnym trójkącie prostokątnym sinus kąta ostrego wynosi
. Obwód tego trójkąta wynosi
13
60. Ile wynosi pole?
5 lut 18:43
aa:
5k
sinα=
k >0
13k
Obwód : 5k+12k+13k=60 ⇒ 30k=60 , k=2
ab
P=
2
a=10, b=24 P= 120
5 lut 19:10
Jolanta:
sinus to stosunek przyprostokątnej leżącej na przeciwko kąta do przeciwprostokątnej
5
10
20
5*k
=
ale tez
dlatego jest zapis
13
26
52
13*k
Druga przyprostokątna z tw. Pitagorasa (5k)
2
+b
2
=(13k)
2
25k
2
+b
2
=169k
2
b
2
=144k
2
b=12k
5 lut 21:07
maturzysta:
Dziękuje
5 lut 21:23