Ekstrema warunkowe
Althea: Z polecenia:
f(x,y) = x
4 + y
4
na hiperboli 4y
2 − x
2 = 1
Dalej wyliczam
Z tego G(x,y) = 4y
2 − x
2 − 1
f'
x = 4x
3
f'
y = 4y
3
G'
x = −2x
G'
y = 8y
| ⎧ | f'x= λG'x | |
| ⎨ | f'y =λG'y |
|
| ⎩ | G(x,y) = 0 | |
| ⎧ | 4x3 = λ(−2x) | |
| ⎨ | 4y3 = λ8y |
|
| ⎩ | 4y2 − x2 − 1 = 0 | |
Tutaj zaczynają się schody − metoda z zajęć sugeruje by podzielić pierwsze równanie z układu
przez drugie:
| 4x3 | | λ(−2x) | | x3 | | −x | | y2 | |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ x2 = − |
| |
| 4y3 | | λ8y | | y3 | | 4y | | 4 | |
Przykład, który mam rozwiązany, dalej wyznacza y na podstawie x, jednak tutaj byłoby to
problematyczne − działamy na rzeczywistych, a wychodzi, że y=±
√−4x2 (czyli x,y= 0, ale
trzecie równanie bez rozwiązań), tak samo z podstawienia całego kwadratu do trzeciego równania
wychodzi
| | 1 | |
−x2 + 4y2 −1 = 0 ⇒ −x2 +4(−4x2) −1 = 0 ⇒ −17x2 = 1 ⇒ x2 = − |
| |
| | 17 | |
Co z tym fantem zrobić?
Althea: Wyszło mi na to, że metoda z dzieleniem jest bez sensu, po prostu wychodzi sporo przypadków, z
| | 1 | |
czego większość okazuje się bez rozwiązań. Wyszło mi na tę chwilę, że (λ,x,y) = ( |
| , 0, |
| | 8 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| ) ∨ (λ,x,y) = (− |
| , 0, |
| ) |
| | 2 | | 8 | | 2 | |