Czy z tego, że zdarzenia A,B,C są parami niezależne wynika, że niezależne są zd
ARO: Czy z tego, że zdarzenia A,B,C
są parami niezależne wynika, że niezależne są zdarzenia
a) A∩B i C
b) A∪B i C
Czyli A∩B A∩C B∩C są parami niezależne czy jak?
W jaki sposób trzeba rozwiązać takie zadanie?
4 lut 19:11
ARO: Czyli w
a) A∩B i C
A∩B jest parą niezależne a C nie jest parą niezależną
b) A∪B i C
− A∪B i C nie jest parą niezależną
Nie wiem czy moje rozumowanie jest dobre
4 lut 19:16
wredulus_pospolitus:
keee

A,B,C są PARAMI niezależne, czyli spełniają takie równości:
P(AnB) = P(A)P(B) ;
P(AnC) = P(A)P(C) ;
P(BnC) = P(B)P(C) ;
ale NIEKONIECZNIE spełniają P(AnBnC) = P(A)P(B)P(C)
sprawdzenie czy AuB i C są niezalezne, to sprawdzenie czy:
P( (AuB) n C) = P(AuB)P(C)
4 lut 19:24
ARO: zatem b) na pewno nie jest niezależne
ale a) jest zależne
Zgadza się?
4 lut 19:29
ARO: Przepraszam a) jest niezależne
b)zależne
4 lut 19:30
wredulus_pospolitus:
pokaż dlaczego tak uważasz
4 lut 19:35
wredulus_pospolitus:
wskazówka −−−> jeżeli (a) jest niezależne to (b) także jest niezależne
4 lut 19:37
ARO:
"ale NIEKONIECZNIE spełniają P(AnBnC) = P(A)P(B)P(C)"
W jakich sytuacjach to jest spełnione?
4 lut 19:43
wredulus_pospolitus:
W jakiej sytuacji jest to spełnione?
Np. A,B,C reprezentują wynik z INNEGO rzuty kostką (zdarzenia niezależne).
4 lut 19:45
ARO: Rozumiem
Dzięki za pomoc
4 lut 19:48