Asymptota ukośna
:) : Witam, liczyłam sobie asymptote ukośną i wyszło mi a=0, w takiej sytuacji asymptota ukośna może
istniec (chyba), ale potem wyszło mi też b=0 i w tej sytuacji asymptota ukośna już nie
istnieje prawda?
4 lut 15:28
wredulus_pospolitus:
y = 0 <−−−− asymptota pozioma (szczególny przypadek ukośnej)
4 lut 16:32
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
na przyklad f(x) = |
| posiada dokładnie taką właśnie asymptotę. |
| | x | |
4 lut 16:33
:) : Hmm, bo liczyłam to z funkcji=ex −1/2x i nie ma ona asymptoty ukośnej, a mi właśnie wychodziło
chyba a=0 i b=0
4 lut 16:45