maturalne
maturzysta: Rozważmy dwa zbiory A = [3,6) oraz B = (5,7). Wyznacz zbiór A∩B.
4 lut 13:52
Bo_ra:

A∩B x∊A i x∊B
więc A∩B=? pomyśl
4 lut 14:05
maturzysta: 5,6 ?
4 lut 14:08
Bo_ra:
Pytanie jest takie .
Jaki to bedzie przedział ?
Czy bedzie taki A∩B=[5,6] ?
czy taki A∩B=(5,6)?
4 lut 14:14
Bo_ra:
Myślimy sobie tak
x=5 należy do zbioru A
Natomiast x=5 nie należy do zbioru B
Zeby x=5 należała do czsci wspólnej zbioru A i B musi należec zarówno do zbioru A jak i B
U nas tak nie jest .
Więc dla piątki bedzie przedział otwarty
takie samo rozumowanie zrób dla x=6
4 lut 14:24
maturzysta: ok, dzięki
4 lut 14:25
Bo_ra:
No to napisz ten przedział .
Ja musze teraz wyjśc to potem sprawdze
4 lut 14:28
maturzysta: (5,7)
4 lut 16:39
maturzysta: (5,6)
4 lut 16:45
Bo_ra:
A∩B=(5,6)
4 lut 17:01