promień okręgu
Mila:
Dany jest okrąg O o środku w punkcie S . Średnica AB tego okręgu przecina cięciwę CD
w punkcie P .
Ponadto: |PB | = 4 , |PC | = 8 oraz |PD | = 5 . Oblicz długość promienia okręgu.
2 lut 18:14
Mila:
To dla licealistów i dla świruski.
2 lut 18:15
chichi:
za 2 punkty na maturę podstawową, a może nawet i 1
2 lut 18:52
Mila:
chichi, czy kojarzysz zadanie z równoległobokiem bokach 150cm, 90 cm i kącie ostrym 30o?
To początek zadania, dalej był okrąg opisany na pewnym trójkącie.
Nie miałam ochoty wyznaczać kąta za pomocą tw. cosinusów.
Skorzystałam z wł. siecznych. Chyba kerajs rozwiązał to zadanie na matematyka.pl.
Mój wynik "troszeczkę " się różni.
2 lut 19:00
Mila:
Jeśli chodzi o zadanie 18:14, to lubię zadania z okręgami, siecznymi,
potęgami punktów względem okręgu itd.
Jest banalne, jeśli uczeń wie o co chodzi.
2 lut 19:04
chichi:
cześć @
Mila. nie kojarzę, jeśli wrzucisz polecenie, to rozwiążę i porównamy wyniki
3 lut 02:23