Podczas klasówki z historii Jan i Paweł siedzieli obok siebie. Między innymi mie
ARO: Podczas klasówki z historii Jan i Paweł siedzieli obok siebie. Między innymi mieli zapisać dwie
daty.
Jan nie pamiętał, ale nie wiedział jak je przyporządkować. Zapytał Pawła, wiedząc że
w 3 przypadkach na 4 Paweł zna prawidłową odpowiedź, chociaż Paweł uważał, że zawsze wie
dobrze. Jednak Paweł w 1 przypadku na 4 oszukuje Jana.
Co jest lepsze dla Jana: posłuchać Pawła, czy odpowiedzieć losowo?
Szansa na udzielenie odpowiedzi poprawnej bez pomocy Pawła wynosi 1/2
Ktoś ma pomysł jak to zrobić?
Próbowałem ze wzoru Bayesa
A−Paweł podał poprawną odpowiedź
B1−Paweł nie kłamie
B2−Paweł kłamie
Ale chyba żle myślę,
Odpowiedź wynosi 5/8
2 lut 11:51
wredulus_pospolitus:
To się zwie 'prawdopodobieństwo całkowite':
| | 3 | | 3 | | 1 | | 1 | | 5 | |
P = P(A)*P(B1) + P(A')*P(B2) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 8 | |
2 lut 12:37
ARO: Dzięki za pomoc
2 lut 13:23